Saturday, August 30, 2008

open fields of eucalyptus - westward bound.

Det är höst. Jag vet det för jag har köpt höstens första mössochhalsdukar, samt blivit förkyld. Det är därför befogat att skriva en lista över sommarläsningen.

Förra sommaren hade jag, om nån minns, projektet att läsa ut min bokhylla. Samt en annan reservlista. Det var helt fab, jag läste som aldrig förr. Det hade sannolikt att göra med mitt jobb som var väldigt läs- och sommarpratarvänligt.

Denna sommaren har jag inte haft samma jobb, och inte haft tillgång till min egna bokhylla. Istället har jag haft tillgång till panshiarnsas bokhylla, som är väldigt omfångsrik, och ett jobb som gjorta att jag sovit väldigt mycket på dagarna och kollat mycket på vita huset på kvällarna.
Från början skulle sommaren ha varit rysk, men det gick inte alls. Jag hann med en soiree hemma hos Anna Pávlova samt en spritfyllefest där jag har för mig att någon slags björn var involverad hos unge herr Kurágin. Sen slutade jag läsa Krig och Fred. Det kan ha varit ett misstag, men jag har läst så sjukt mycket bra böcker i sommar att jag inte kan vara ledsen för det.

Sommaren började med Myggor och Tigrar, men det kanske är att fuska för den läste jag nog egentligen innan jag ens började sommarviket. Jag har minnen av att ligga och flämta i värmen på klipporna på Huvudskär och läsa om Camorran i ljuset av fotogenlyktan på kvällen. Det konstigaste med den här boken var att den inte alls handlade om det som jag trodde den skulle handla om. Jag tycker obestämt om den.
Sen flyttade jag till Norrköping, och hittade en av de första dagarna stans bästa antikvariat och Glaskupan för en tjuga. Den var så bra att jag vägrade ge bort den i det där pocketutbytet jag gick med i. Istället fick någon i Söderhamn glädjen att läsa The Versuvius Club - a bit of fluff, som verkligen är en bit fluff. Den började mer lovande än vad den i slutänden levererade, men var ändå trivsam och brittisk sommarläsning.
Ungefär då kom jag in i någon slags läsfrenzy, och avverkade i rask takt Martha Quest, Lonely Planet, Kallocain, Lolita, Neverwhere, och Glasblåsarnas Barn.
Sen läste jag om Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt, liggandes i hammocken med ett glas flädersaft. Det var precis så somrigt som det låter.
Sen började sommaren lida mot sitt slut, som det heter, och jag läste Special Topics in Calamity Physics, Jack och Bit of a Blur.

En bra sommar, all in all.

In conclusion, gentlemen,
Myggor och tigrar - oväntad och helt okej.
Glaskupan - varje gång jag tänker på hur länge jag väntade med att läsa den blir jag lite arg på mig själv.
Versuvius Club - lättviktig trevlighetslitteratur.
Martha Quest - nästan så jag inte vågar läsa de uppföljande böckerna, i rädsla att de inte ska vara lika bra.
Lonely Planet - mycket bra.
Kallocain - Helt okej.
Lolita - obehagligt bra.
Neverwhere - fin om man gillar sagor, och det gör ju jag.
Glasblåsarnas barn - njah.
Mästerdetektiven Blomqvist lever farligt - mycket, mycket bra.
Special Topics - Så bra att jag får svårt att uttrycka mig.
Bit of a Blur - fin
Jack - småtråkig.

Nu är sommaren slut och jag har Gräset Sjunger bredvid sängen.
Vad har ni läst?

7 comments:

Anonymous said...

Roligt att du läste Lolita - visst pratade jag med er om den på någon middag i vintras när jag höll på att läsa den?

Och förlåt mig men Sundström ska det vara, med U!

Puss! /E

Anonymous said...

PS. jag tror inte du vill ha den deprimerande listan över vad jag har läst i sommar. Ett smakprov: "Paratexts. Thresholds of Interpretation" av Gérard Genette. Fast okej, några roliga titlar har det väl blivit. Gräset sjunger t.ex.

Terry said...

Esn/ jag visste väl att vi pratat lite om den! Hade vaga minnen om nån slags diskussion om berättarperspektiv och tillförlitlighet, och den historiska kritiken, no?
Din sommarläsnng låter om inte annat mycket mer ambitiös än min - gräset sjunger är på intet vis min avkopplande på sidan-läsning...

(och det mycket pinsamma stavfelet är nu ändrat, tack tack.)

Amanda said...

Jag kommer knappt ihåg vad jag har läst.

En förlorad värld
Lady Chatterlys älskare
Bit of a Blur
Dyke Drama
Alberteserien
Att lära sig själv att leva
Aleksandra Kollontajs dagböcker (delvis)

Inte så mycket som du!

Anonymous said...

Mm, det låter som nåt jag skulle kunna prata om.

Gräset sjunger tycker jag var jobbigare än den gav sken av, den liksom smög sig på. Den är så lättläst och ändå så tung. Alberteserien har ju även du i läxa, korrläsningen av mitt avhandlingskapitel blir så mycket roligare då ;)
/E

Terry said...

Flaxen/ Men alberteserien är ju tre böcker - du får inte förminska din lista sådär! Tänk om du skrivit Harrypotterserien, till exempel, då hade du ju klämt 7 böcker och inte bra en som implicerat. Bra lista annars. Jag är också sugen på Aleksandra Kollontaj.

ESN/ jag har läst de första två, räknas det...? Dessutom åt hunden upp min läxa. Och jag känner mig lite sjuk. Och jag glömde gympapåsen.

Anonymous said...

jag minns också lolita-diskussionen!

förresten tänkte jag på special topics idag när jag läste om 10-åringen som försvunnit i fjällen, huvva.

och gräset sjunger tycker jag mest var jobbig. men det kanske är en komplimang.