Monday, December 7, 2009

On the nerdy side.

Topplista över mina bästa slang-termer på jobbet*

Smeta - när man brer ut ett material över ett egentligen alldeles för stort utrymme och försöker att inte låtsas om det. Till exempel gör upp en notis till en helsida. It's been done, it ain't pretty.
Plugga - plocka in småkrafs, notiser, egen-annonser** och annat som inte har någon mening, för att fylla igen hål som man inte kan redigera bort på annat sätt.
Bomba - rita upp ett knäck*** över en hel sida, dvs inte spara spalter eller så till annat. Som smeta, fast förmodligen med bättre kvalitet. Vad man helst vill göra, för det är roligast och blir snyggast och man kan göra jättestora rubriker.
Kapa - vad man gör med texter som är för långa. Helst inte bara från slutet, då blir reportern sur.
Gaussa - motsvarigheten till att pixla någons ansikte på en bild, men med skillnaden att det ser liksom luddigt ut istället för kantigt. Gaussar gör man med brotssoffer, pixlar gör man med brottslingar. MYCKET viktig skillnad, gör man fel blir bildchef och nattchef inte glada.
På speck - inte på späck, som jag först trodde. Åka iväg någonstans utan att riktigt veta att det kommer hända, men hoppas på det. Från spekulativt, spekulation.
Klackigt - vad man vill att rubriker ska vara. Ibland, i alla fall. Från klackspark.

*har jag nämnt nyligen att jag har typ världens bästa jobb?
** när man annonserar för sig själv, till exempel - läs norrköpings tidningar på nätet, eller glöm inte att köpa kryssbilagan imorgon, eller sätt in din egen vigselannons i LT du med.
***knäck är samma sak som jobb, eller grej. Betyder artikel/reportage.

6 comments:

Lisa said...

Men knäck då? Rita upp ett knäck? Vaddå för jäkla knäck?! (julknäck?)

Amanda said...

Hahaha, åh, det är som en parodi!

Unknown said...

vad är egenannonser, får man skriva dem själv? isåfall borde du ha ett par klatshinga på lager, om tummelitens gröt och annat mumsigt.

Terry said...

Lisa/åtgärdat, läs den pedagogiska förklaringen ovan.
Amanda/ jag veet! Det är fantastiskt.
Sofia/ I wish! laxamalt, liksom. men nej.

Calle said...

Vi kokar inte kola, vi kokar knäck. Coca Cola är en helt annan sak.

För min del saknar jag adjektivet piggt. På utbildningen skulle allt vara piggt. Pigga vinklar, piggt redigerat och så där. Har inte hört det i verkligheten, i alla fall inte på ditt gamla näst roligaste jobb.

Terry said...

Nej, piggt lyser lite med sin frånvaro faktiskt. Hm. Symptomatiskt, möjligen.