Thursday, May 7, 2009

Kolonialismen ringde, de vill ha tillbaks sitt språkrör.

DN har lagt upp den märkliga märkliga texten om Afrika. Läs den här.

2 comments:

Calle said...

Men.. får man invända? Vad är okej då? Är Latinamerika tillräckligt homogent? Europa? Irland? Manchester? Eller västerländsk? Att folk gillar "asiatisk" mat, beter sig "kontinentalt", goes to "Europe" eller har en "afrikansk" frisör som sår en nyfikenhet för musik med ursprung i Louis de Geers koloniala försök kan man väl ändå tycka tyder på viss nyfikenhet för världen utanför naveln, även om den inte är så akademiskt välformulerad? Och om popparna tycker det är poppigt att titta söder om naveln så kan man väl skriva det? Jaja, kanske är gnällig. Svenskan skrev på samma ämne häromåret, se länk.

Terry said...

Visst får man det!

Jag tycker också att det år nice att popsnören tittar "söder om naveln" som du säger. Verkligen. Det är inte det som är problematiskt. Det är skribentens (framför allt, men även musikerna om jag förmodar att de blivit korrekt citerade) förhållande till Afrika som en homogent och exotiskt brunn att hämta inspiration från.

Mitt problem är inte heller egentligen generaliseringar i stort, jag är inte 14, jag förstår att man måste generalisera för att kunna prata om strukturer. Däremot tycker jag att det är skillnad på att generalisera om Manchester och Afrika, inte bara för att Afrika uppenbarligen är mer heterogent än Manchester, innehåller både balieyfunkop från Nairobi och stenhård hiphop fån Kapstaden, eller för att Manchesterborna inte såldes som slavar Holland, England och USA. Utan för att det inom den kolonialiserande delen av världen finns en tendens att tala om det främmande som något exotiskt och trivsamt och framför allt just Det Andra. Det blir homogent i just sitt främligvarande, om du förstår hur jag menar.