Thursday, February 19, 2009

Saker jag inte vet om svamp:

(Och nej, jag menar inte hallucinogen, illegal svamp som man röker. Really.)
1. Hur man rensar den.
Jag har sett Pär som är en svampkonsument av rang, liksom "sudda" med svampen mot hushållspapper, och imiterat det. Men jag vet inte vad jag gör, eller vad jag vill att resultatet ska bli. Så egentligen är kanske problemet att jag inte vet:
2. Hur man ser om den är dålig.
Är inte all svamp liksom lite brun, och ibland skruttig? Hur ska man veta vilken som är den dåliga sortens brunhet och vilken som är helt naturlig svampig brunhet? För man kan väl inte anta att all svamp alltid är synonymt med bra svamp?
3. Skillnaden på svamp och svamp.
Är viss svamp bättre kall? Ugnsbakad? Med väldigt kryddig mat?
4. Hur man tillagar svamp.
Såvida det inte rör sig om stekande eller som ingrediens med risotto, för det är jag helt på det klara med.
5. Skillnaden på skogs- och oskogs-champinjoner. Eller varför den ena sorten är brun och den andra ganska mesigt vit. Min instinkt säger mig att den bruna måste vara bättre, men jag förmodar att det finns någon annan skillnad också.
6. Några som helst svampbaserade recept. (det här kan ni ta som en hint, om ni känner för det.)
7. Om olika svamp, egentligen, smakar olika.
Är det inte så att de bara tar upp smakerna av allt runtomkring, typ? För jag fattar ju att vitlöksmarinerade champinjoner inte smakar lika dant som trattkantareller i krustader med rödvins- och blåbärsmarinad. Men är det verkligen kantarellens förtjänst?
8. Vilka som är top-fem svamparna.Den här svampen heter portobello, vilket jag trodde var någon slags skinka. En gång har jag ätit den med pesto, det var gott. Det var i själva verket det som fick mig att börja gilla svamp, för ganska precis ett år sedan.

5 comments:

Amanda said...

Skogskantareller och skogskantareller? Jag vet inte heller hur de skulle skilja sig åt. Eller vilka kantareller som inte skulle komma från skogen. Men trattkantareller och kantareller är olika, ser olika ut och växer på olika tider och platser. Men är väldigt goda.

Svamprectet med portobello som du åt förra nyår var ugnsgratinerade med sesamfrön, smör och parmesanost. Mhhhm...

Terry said...

A/
Champinjoner, menar jag ju. Skogs- och ickeskogs. Vad är det för skillnad på dem? Smakmässigt? Växer inte alla svampar i skogen?

Robert said...

Skogschampinjoner är bruna, standardchampinjoner är vita. Det är typ enda skillnaden.

Om man plockar vita champinjoner i skogen finns det en risk att det är vit flugsvamp och man dör.

Köpechampinjoner växer inte i skogen. De växer i typ hö tror jag.

http://www.mushroomadventures.com/commercial.html

Amanda said...

Aha! Ja, då förstår jag! Champinjoner odlas, man kan odla sina egna, det gjorde vi när jag var liten. Vi hade en låda i ett rum utan dagsljus och jag tror att man fick vattna rätt mycket men som jag minns det var det inte så mycket jobb. De ville ha det svalt och mörkt.

Andra goda svampar: Karl-Johan och svart trumpetsvamp!

Terry said...

Mycket upplysande! Även om jag nu istället inte förstår varför man vill betala 49 kr/kg istället för 29, bara för nöjet att äta brun svamp istället för vit.