Friday, April 22, 2011

Oh for fucks sake.

Och en helt annan grej:
Jag blir lite provocerad när folk läser “Äta djur” av Jonathan Saffron foer (eller oftare: läser en recension av boken), och ba “åååh guud, äta kött är jäääääättedåligt tydligen, kolla vad sjuk djurindustrin är”.
Det här har vi vetat hur länge som helst. Det går på intet sätt att plädera okunskap i det här fallet. Djurindustrin är smutsig, grisarna mår dåligt, kycklingarna mår ännu sämre, mjölkkorna är väl de enda som har det någe sånär drägligt, att äta nötkött är ungefär det sämsta du kan göra för klimatet och nästan alla fiskar du köper på Konsum är problematiska ur miljö-, klimat- och/eller utfiskningssynpunkt.
Det är inga nyheter.
Det är 3,5 år sedan Tyst hav kom ut.
Det är två år sedan djurrättsaktivister gjorde journalister granskande jobb när de filmade vanrvård av grisar som inväntade att bli julskinkor.
Det är tre år sedan FN uppmanade oss att äta mindre kött för klimatets skull.

Alltså, det är klart att det är bra att boken läses och diskuteras. Men jag antar att jag bara har lite svårt att se på vilket sett just den här upprördheten kommer att skilja sig från den som uppstod efter fiskedebatten, eller grisdebatten, eller insert djur of chocie-debatt.

Ni får ursäkta om jag inte riktigt tar er indignation på allvar. Vi vet ju båda två att ni kommer beställa en råbiff nästa gång ni ätter på Mäster Anders, eller välja torskryggen när ni går till Sjögräs nästa gång. För det är ju gott. Och det är tydligen all argumentation som krävs för att väga upp allt det andra.